Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bez ibuprofenu - I. díl

Experiment, který jsem provedla za vás. Jak na to, když chce žena přistupovat ke svému tělu citlivě a necpát do sebe při menstruačních bolestech bez rozmyšlení jeden ibuprofen za druhým.

Jde měsíčky zvládnout bez ibuprofenu? Zvlášť když trpíte  velkými potížemi spjatými s bolestmi, jako například hormonální nerovnováha nebo endometrióza? Jde to! Kdybych to nezažila na vlastní kůži, neuvěřím. Níže vám popíšu, jak se mi to povedlo. O tom, jak je endometrióza bolestivá a záludná nemoc jsem psala už v článku Endo...Jak žít s bolestí.

 

Odvážný experiment

 

V poslední době často narážím na informace o tom, že jsou  vedlejší účinky léků větší, než si lidé uvědomují. To mě přesvědčilo, abych se pustila do odvážného experimentu – zvládnout jednu menstruaci bez ibuprofenů. Nejdříve ale více informací o  škodlivosti léků typu ibuprofen.

 

Kelly Brogan MD ve své knize A Mind of Your Own  [1], která se zaměřuje na přirozenou léčbu depresí, zmiňuje následující kategorie: antidepresiva, hormonální antikoncepci, statiny  (léky na snižování cholesterolu v krvi), NSAID  (analgetika fungující na principu snižování zánětu) a léky proti pálení žáhy (blokátory protonové pumpy). O těchto lécích píše, že s sebou přináší tolik neblahých vedlejších účinků, že v důsledku je na tom pacient lépe bez nich (pokud se řídí jistými zásadami zdravého životního stylu).

 

Ibuprofen patří do skupiny NSAID

 

Pro mě osobně byl ibuprofen při menstruaci vždy záchranou. Bez něj bych těchto nepříjemných pět dní v měsíci doslova nepřežila. Od té doby, co jsem se vydala na cestu hledání šetrnějšího přístupu ke svému tělu, si informací o nesteroidních protizánětlivých lécích (NSAID) všímám mnohem pozorněji.

 

 

 

 

Nesteroidní protizánětlivé léky se dají koupit  bez předpisu a ve světě patří mezi nejběžněji užívané léky, bere jich denně asi 30 milionů lidí. [2]

 

Fungují na principu snižování hladiny prostaglandinů.  Prostaglandiny  jsou látky, které v těle podporují zánět (s cílem vyléčit postižené místo) a také podporují srážlivost krve a chrání stěnu žaludku před poškozením kyselinou. A protože se jejich množství v těle sníží, naruší se i buňky v trávicím traktu. Není potom divu, že mezi hlavní vedlejší účinky těchto léků patří žaludeční krvácení či vředy. (A není také divu, že mě léta ukrutně bolíval žaludek a ještě teď při užívání více než jednoho ibuprofenu denně bolí.)

 

Jedna studie [3]  například prokázala, že 71% uživatelů NSAID mělo poškozené tenké střevo. U lidí, kteří tyto léky neužívali, to bylo jen 10%. Ve svém předchozím příspěvku jsem vysvětlila, jak je střevo důležité pro dobře fungující imunitu. Prokázalo se [4], že k těmto změnám ve střevě dochází již za tři až šest měsíců užívání NSAID.

 

A mimo jiné se také prokázalo, že NSAID mohou u žen v reproduktivním věku už po deseti dnech užívání zabránit ovulaci. [5] Ještě se mi divíte, že hledám šetrnější přístup ke svému organismu?

 

Některé ženy nemají při menstruaci bolesti vůbec, u většiny je nejproblematičtější první nebo druhý den. Bolesti jsou způsobené tím, že se v děloze začne odlupovat výstelková tkáň (endometrium) poté, co tělo zjistí, že se v ní neuhnízdilo oplodněné vajíčko. Křeče pomáhají jejímu rozpadu a vyloučení z těla ven.

 

Estrogenová dominance či endometrióza  ovšem způsobují mnohem větší bolesti, které obvykle trvají déle než první dva dny. Pokud tedy existuje strategie, jak zvládnout tento problém bez analgetik, je tu šance, že by to mohlo zafungovat na každou z vás. Co jsem tedy všechno udělala, abych těch několik úmorných dní přežila?

 

 

MĚSÍC DOPŘEDU

 

Striktní dodržování AIP

 

O autoimunitním protokolu (AIP) a jeho důležitosti v boji proti přehnané imunitní reakci jsem už psala ve svém článku o endometrióze. Autoimunitní protokol spočívá v eliminaci prozánětlivých potravin, které má tělo větší problém zpracovat a které vedou ke zvýšené propustnosti střeva, a tudíž narušené imunitě. K jedněm z nejvíce prozánětlivých potravin, které denně konzumujeme, patří lepek  a mléčné výrobky. Mezi další patří vysoce průmyslově zpracované rostlinné oleje (např. řepkový, slunečnicový, sójový) a ztužené tuky. Z protokolu jsou vyloučeny také oříšky  a semínka, které obsahují tzv. kyselinu fytátovou. Ta se ve střevu „brání“ natrávení (aby semínko přežilo a mohlo se dále rozmnožovat) a zhoršuje tím schopnost střeva vstřebávat důležité živiny. V AIP se také vyhýbáme potravinám, které jsou známé jako silné alergeny, aby se co nejvíce zmírnila nežádoucí autoimunitní reakce organismu: vejcím, kakau/čokoládě a lilkovitým (rajčata, papriky, brambory, lilek). Zní to asi náročně, že ano? Náročné to je. Ale ne náročnější, než muset vydržet bolesti, o kterých se dokázalo, že mají podobnou intenzitu, jako při infarktu. [6]

 

 

 

 

Co nám tedy k jídlu zbývá? Spousta čerstvých a výživných potravin – veškeré masné výrobky, ryby a plody moře, zdravé oleje nezpracovávané za vysokých teplot (olivový, kokosový, avokádový), nespočet druhů zeleniny a ovoce. (Věděli jste, že v zelenině najdeme alespoň stejně, ale obvykle až třikrát víc, vitamínů a minerálů než v cereáliích? [7]). Navíc, AIP klade důraz na používání nezpracovaných čerstvých potravin, takže se automaticky vyhnete konzumaci prozánětlivého a návykového cukru, o kterém bylo již mnohokrát dokázáno (oproti běžnému přes vědčení), že je hlavní příčinou vzniku kardiovaskulárních chorob. [8] (Podrobnosti popisuju ve svém článku Potřebujeme více tuku.)

 

Díky této přísné dietě jsem tělu dala prostor na klidný  měsíční detox, takže v době měsíčků se nemuselo kromě probíhajícího zánětu potýkat s žádnou další zátěží.

 

Potravinové doplňky

Pokud jste příznivci potravinových doplňků, jejich pravidelné užívání patří také do této kategorie. Při správně dodržovaném paleo přístupu jsou potravinové doplňky málokdy potřeba, protože tělo přijímá dostatek živin (včetně zdravého spánku, prospěšného pohybu a minimalizace stresu), které pro dobré fungování potřebuje. Avšak při autoimunitních onemocněních tělo velmi často bojuje s narušenou imunitou a nedostatečným fungováním trávicího systému. Střevní výstelka je poškozená a nezvládá veškeré blahodárné živiny dostatečně vstřebávat a posílat dál do krve a k orgánům, které je potřebují. Proto je užívání doplňků častější. Na doplňky se určitě v jednom ze svých příspěvků zaměřím, proto tady zmíním například jen  probiotika (pomáhají zajistit správnou střevní mikroflóru), chelatovaný hořčík (předchází křečím) či olej z fermentovaných tresčích jater (přirozený zdroj omega-3 a vitaminu D).

 

Serrapeptáza

Serrapeptáza  je enzym, který  rozkládá krevní sraženiny (a další odumřelou tkáň) a může tedy při endometrióze a souvisejícím vnitřním krvácení pomoci. Melissa M. Turner na svém blogu EndoEmpowered doporučuje se serrapeptázou začít pomalu (polovina doporučeného dávkování), protože se s ní tělo zpočátku může hůře vyrovnávat a prokázat příznaky podobné chřipce. [9]

 

 

TÝDEN PŘEDEM

Týden předem jsem tělu začala dodávat živiny, které potřebuje pro to, aby se připravilo (a potom lépe zvládlo) zánět, který v ženských orgánech při menstruaci (u žen trpících nerovnováhou) vzniká.

 

Omega-3

Je možné zdvoj až ztrojnásobit příjem omega-3 mastných kyselin. Jedná se o látky, které  působí protizánětlivě. Nejlepším zdrojem těchto mastných kyselin jsou ryby jako divoký losos, sardinky, tuňák křídlatý, pstruh či makrela. Pokud se rozhodnete raději pro doplňky, volte takové, které obsahují mastné kyseliny z ryb (DHAa EPA) a ne z rostlinných zdrojů typu lněné semínko, chia nebo vlašské ořechy (ALA). První jsou totiž pro tělo mnohem stravitelnější, a tudíž z nich má větší prospěch.

 

 

 

 

Kurkumin

Kurkumin je účinná látka obsažená v kurkumě, koření, které se vyrábí z kurkumovníku dlouhého a které je hlavní složkou kari. Kurkumin má výrazné  protizánětlivé účinky [10]  a snižuje oxidativní zátěž v organismu. [11] Pro ženy trpící endometriózou je navíc prospěšný tím, že snižuje hladinu estrogenu (resp. estradiolu) [12]  a zamezuje činnosti enzymu metaloproteináza (MMP) [13], jehož aktivita je při endometrióze zvýšená.

 

Důležité upozornění: Kurkumin tělo nedokáže vstřebat, pokud mu není dodánospolečně  s černým pepřem. Pokud tedy pepř běžně nepoužíváte, nezapomeňte jej v tuto chvíli zařadit vždy s jídlem, se kterým užíváte kurkuminový doplněk.

 

 

DVA DNY PŘEDEM

Naučila jsem se využívat chvílí, kdy je mi dobře, pro přípravu na dny, kdy budu mít problém udržet se na nohou. Je to strategie, kterou si nemůžu vynachválit.

 

Štěstí přeje připraveným

Dva dny před předpokládanou menstruací je ideální připravit se na to, že v následujícím týdnu nebudete schopná fungovat tak, jak jste zvyklá. Můžete si ale zjednodušit život tím, že si zajedete nakoupit, navaříte si různá jídla (a třeba i napečete zdravé muffiny), případně vyperete prádlo či jinak se postaráte o domácnost. Věřte mi, rozhodně nebudete litovat!

 

Tip: Osvědčil se mi systém, kdy mám v mrazáku neustále nachystaný „šuplík první pomoci“. Obsahuje většinou dvě sklenice vody z masového vývaru, dvě sklenice vývaru (i se zeleninou a masem) a dvě sklenice zeleninových polévek. Kdykoliv nastanou problémy a já nejsem schopná normálně fungovat (ať už kvůli menstruačním bolestem, kvůli silným zažívacím potížím nebo kvůli chřipce), jednoduše polévky rozmrazím a na dva dny mám vystaráno. Bez práce mám zajištěnou výživnou, ale zároveň lehce stravitelnou stravu, po které je mi vždy lépe.

 

Pokračování článku najdete v druhém dílu.

 

Reference:

[1] Brogan, Kelly. Loberg, Kristin. A Mind of Your Own. Harper Wave, 2016

[2] European League Agains Rheumatism. “Non-steroidal anti-inflammatory drugs inhibit ovulation after just 10 days.” ScienceDaily, June 11, 2015

[3] D. Y. Graham et al., “Visibal Small-Intestinal Mucosal Injury in Chronic NSAID Users”, Clin Gastroenterol Hepatol 3, no. 1 (January 2005): 55 - 59

[4] http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/04/17/psychoneuroimmunology-inflammation.aspx

[5] European League Agains Rheumatism. “Non-steroidal anti-inflammatory drugs inhibit ovulation after just 10 days.” ScienceDaily, June 11, 2015

[6] http://autoimmune-paleo.com/endometriosis-social-justice

[7] Sarah Ballantyne, The Paleo Approach, Victory Belt Publishing Inc., 2013

[8] https://www.framinghamheartstudy.org/about-fhs/index.php

[9] http://www.endoempowered.com/full-review-of-serrapeptase-including-dosage-recommendations/

[10] http://www.turmericforhealth.com/turmeric-cures/turmeric-for-inflammation-a-powerful-natural-remedy

[11] http://www.turmericforhealth.com/turmeric-benefits/why-is-turmeric-a-great-antioxidant

[12] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3941414/

[13] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19374255

Autor: Emma Hradecká | pátek 8.7.2016 9:41 | karma článku: 14,63 | přečteno: 1047x
  • Další články autora

Emma Hradecká

Operace endometriózy - Mé zkušenosti z Belgie

Mám za sebou svou první operaci v životě. Operaci endometriózy. Je to nemoc, o které se stále ještě moc nemluví, a to je jeden z důvodů, proč jsem se rozhodla o ní psát na svém blogu Good Vibes Huntress.

28.3.2017 v 14:36 | Karma: 12,32 | Přečteno: 914x | Diskuse| Ona

Emma Hradecká

Operace endometriózy - Jak se na ni připravit

Na operaci jdu za týden. Věnovala jsem spoustu času a úsilí vyhledávání informací, a tak se s vámi chci podělit.

17.3.2017 v 18:09 | Karma: 25,08 | Přečteno: 8898x | Diskuse| Ona

Emma Hradecká

Týden pro endometriózu

Endometrióza je nemoc, o které se moc neví, ani moc nemluví. Přitom postihuje asi 1 ženu z 10. 3.-9. břežna 2017 proběhne světový týden zvyšování povědomí o této nemoci. Ráda se k této iniciativě přidávám i na svém blogu v češtině.

8.2.2017 v 22:48 | Karma: 10,42 | Přečteno: 538x | Diskuse| Ona

Emma Hradecká

9 mýtů o obilovinách

Nové vědecké poznatky přináší nový pohled na „zavedené“ pravdy. Diskuze o lepku (a obecněji obilovinách) se vede stále častěji a vyvolává emoce u obou táborů – u zastánců i u odpůrců.

29.7.2016 v 10:53 | Karma: 18,01 | Přečteno: 1604x | Diskuse| Společnost

Emma Hradecká

První pomoc při zažívacích potížích

aneb Co jsem se dozvěděla o dietě GAPS. Jaký přístup zvolit, když "rohlík a černý čaj" nefunguje. Anebo když musíme dodržovat speciální autoimunitní dietu. Informace, které mohou pomoci každému z nás.

18.7.2016 v 9:58 | Karma: 17,71 | Přečteno: 1557x | Diskuse| Společnost

Emma Hradecká

Bez ibuprofenu - II. díl

Experiment, který jsem provedla za vás. Jak na to, když chce žena přistupovat ke svému tělu citlivě a necpát do sebe při menstruačních bolestech bez rozmyšlení jeden ibuprofen za druhým.

10.7.2016 v 15:39 | Karma: 14,57 | Přečteno: 898x | Diskuse| Ona

Emma Hradecká

Autoimunitní teorie lžiček

Jak na lžičky s endometriózou. Znáte někoho, kdo trpí chronickým onemocněním? U autoimunitních onemocnění na člověku na první pohled nepoznáte, že ho nemoc trápí. Teorie lžiček je tady od toho, aby nám lépe situaci vysvětlila.

9.7.2016 v 9:37 | Karma: 17,94 | Přečteno: 1236x | Diskuse| Společnost

Emma Hradecká

Zbožňuju Freeletics, cvičím jógu

aneb Jak na fyzickou aktivitu při dlouhodobém onemocnění. Autoimunitní (či chronické) onemocnění neznamená, že se člověk musí vzdát svých oblíbených pohybových aktivit. Ale znamená to, že musí přenastavit tréninkový plán.

7.7.2016 v 17:41 | Karma: 14,03 | Přečteno: 1853x | Diskuse| Sport

Emma Hradecká

Proč potřebujeme více tuku

(A proč nám cukr škodí.) Potřebujeme do stravy zařadit víc zdravých tuků a minimalizovat cukry. Toto mě uslyšíte říkat prakticky neustále. Víc tuků, žádné cukry. Je načase vysvětlit, proč tomu tak je.

6.7.2016 v 15:26 | Karma: 25,65 | Přečteno: 1663x | Diskuse| Společnost

Emma Hradecká

Endo... Jak žít s bolestí

aneb Jak mi autoimunitní paleo pomohlo zbavit se strachu. Jednoduché shrnutí nelehké osobní cesty, která končí nadějí na kvalitnější život bez bolesti.

5.7.2016 v 10:40 | Karma: 21,65 | Přečteno: 2143x | Diskuse| Ona
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2031x
Jmenuji se Emma, vystudovala jsem obor Translatologie na UK v Praze a podařilo se mi splnit si svůj sen a získat místo tlumočnice v evropských institucích. Dlouhodobě bojuji se zdravotními problémy (byla mi diagnostikována endometrióza a adenomyóza), od ženských potíží po potravinové intolerance. Rozhodla jsem se vyzbrojit řadou informací (převážně ze zahraničních zdrojů) a o informace a svou osobní cestu se podělit. Pokud vás zajímá alternativní přístup k ženskému zdraví (a zdraví obecně), výživa, sport, či meditace, jsem tu pro vás. Recepty  a zajímavosti o potravinách zveřejňuji na svém osobním blogu Good Vibes Huntress. Příjemné čtení!

Seznam rubrik