Emma Hradecká

Operace endometriózy - Jak se na ni připravit

17. 03. 2017 18:09:29
Na operaci jdu za týden. Věnovala jsem spoustu času a úsilí vyhledávání informací, a tak se s vámi chci podělit.

Endometrióza je nemoc, která se dá stoprocentně odstranit pouze kvalitní chirurgickou operací. (Na svém osobním blogu se jí věnuji dost podrobně, s velkým množstvím odkazů a zdrojů.)

Co je endometrióza?

Endometrióza je systémové zánětlivé onemocnění (možná autoimunitní povahy), které postihuje asi 1 z 10 žen, projevuje se především obrovskými bolestmi a je jednou z hlavních příčin neplodnosti. Nemoc spočívá v tom, že tkáň vystýlající dělohu (endometrium) se nachází jinde v břišní dutině (např. na vaječnících, močovém měchýři či střevech, břišní stěně apod.). Tato tkáň se chová stejně jako výstelka dělohy: během cyklu postupně zbytňuje a připravuje se na těhotenství, a pokud se v ní neuhnízdí oplodněné vajíčko, tkáň se v rámci menstruace rozloží, krvácí a snaží se dostat z těla ven.Jelikož se ale endometrium nachází na špatných místech, ven z těla se nedostane, a v podstatě jen způsobuje extrémně bolestivé vnitřní krváncení, které s sebou přináší nezdravý zánět v celé oblasti.

Operace se provádí (ve většině případů) laparoskopicky a chirurg musí použít techniku tzv. široké excize (wide excision), díky které veškerou endometriální tkáň z dutiny břišní vyřízne.Pro podrobnější informace můžu vřele doporučit knihu Stop Endometriosis and Pelvic Pain [1] od Dr. Andrew Cooka. Ten ve své knize uvádí dvě úspěšné techniky excize – termální excize (thermal excision) či ablativní vaporizace (ablative vaporization).Obě tyto techniky vedou ke stoprocentnímu odstranění endometriózy, tzn. že v těle nezůstane žádná endometriální tkáň a nemoc a její projevy se potom již nevrátí.

Excize je technicky i časově náročná a vyžaduje velkou míru specializace lékaře a celého chirurgického týmu. Dobře provedená operace trvá v průměru až čtyři hodiny, ale může se protáhnout například i na osm hodin. Proto je tak důležité najít specialistu přímo na chirurgickou excizi endometriózy.

Poznámka:

Pokud lékaři při laparoskopické operaci použijí techniku koagulace (či její podtyp kauterizace), zbytky endometriální tkáně v těle ve většině případů zůstanou, nemoc je dále aktivní, tkáň se rozrůstá a nemoc se „vrátí“.

Jak se tedy na operaci nejlépe připravit?

1. Rozhodněte se, zda na operaci vůbec chcete jít.

Možná se to jako rada v tomto článku zdá nadbytečné, ale podle mého názoru je to ten nejdůležitější krok. Operace endometriózy s sebou může nést hodně komplikací, nemluvě o tom, že to obecně není nic příjemného a člověk přece jen musí počítat s pár týdny rekonvalescence. Navíc pokud se operace provede nekvalitně, může vám časem způsobit více problémů než jich vyřešit. Proto se také spousta žen potýká s tím, že se nemoc „vrací“ a operace je nutno provádět opakovaně.

Má rada je následující:Dejte si prostor a čas a pořádně si rozmyslete, zda na operaci v dané životní fázi chcete jít. Jsem přesvědčená, že kvalitně provedená operace se vyplatí, ale počítejte s tím, že to nefunguje tak, že si s vaším lékařem dáte za měsíc schůzku a bude vše vyřešeno.

Zamyslete se nad tím, zda je teď pro operaci ta vhodná doba. I když by se to asi dalo zvládnout „za pochodu“ a celou záležitost, která vám znepříjemňuje život, tak trochu ignorovat, jsem přesvědčená, že si zasloužíte víc. Špatně vyhodnocená situace a odfláknutá příprava vám může v důsledku uškodit. Takže pokud máte před sebou důležité projekty ve škole, v práci nebo s rodinou, možná je ideální s operací trošku počkat. To vám mimo jiné dá prostor učinit alespoň další, jednodušší změny například v jídelníčku či životním stylu. Uvidíte, že se s endo dá docela dobře bojovat i na této frontě. A tím zase získáte čas na další rozhodování. (Já jsem se pro operaci rozhodla v podstatě až po pěti letech, během kterých se mi podařilo své zdraví dát do mnohem lepšího stavu a najít kvalitního specialistu.)

Pokud dojdete k závěru, že operace je naprosto nezbytná, počítejte s tím, že veškeré další záležitosti budou muset na chvíli na druhou kolej.

2. Vyzbrojte se informacemi.

Endometrióza je dost komplikovaná nemoc, o níž se pořád ještě mnohé neví, u které stále panuje řada mýtů a zcestných představ a kterou řada lékařů stále ještě neumí pořádně léčit.Sesbírejte veškeré dostupné zdroje (podívejte se například na můj seznam doporučených knih) a o nemoci si toho zjistěte co nejvíce. Nejen, že pro vás bude jednodušší se rozhodnout, ale budete také schopná číst mezi řádky během dalších konzultací s lékařem. Pokud vám lékař řekne informaci typu „Dáme vám antikoncepci a ono se to vyléčí.“ nebo „Když otěhotníte, zmizí to.“, budete vědět, že nejste v těch nejlepších rukou.

Je pravda, že diagnóza endometriózy se dá stoprocentně potvrdit až při samotné laparoskopii. Mně ji ale například diagnostikovali z magnetické rezonance (MRI) a navíc se lékaři ve světě již stále více přiklání k tomu, že je potřeba diagnózu stanovit především s přihlédnutím k příznakům.

Vřele doporučuji začít výše zmíněnou knížkou a dokumentárním filmem.Vězte také, že k endometrióze je nutné přistupovat komplexně, její projevy jako jsou například bolesti, související zánět, zažívací problémy či chronická únava můžete velmi dobře zvládat změnou stravy a životního stylu (o tom je vlastně celý můj blog). Podívejte se také na knížku oo Aubree Deimler From Pain to Peace with Endo [2], která se zaměřuje na přirozený přístup k léčbě nemoci. Pohledejte také na webu a připojte se k diskuzním skupinám na toto téma (jednu najdete i u mě na FB stránkách.)

3. Sežeňte si kvalitního specialistu.

Poté, co si nastudujete informace o endometrióze, vám začne být jasné, žeaby operace byla úspěšná, musí ji provést specialista na chirurgickou excizi endometriózy. Operace endo většinou trvá několik hodin, protože chirurg musí v nepřehledné břišní dutině najít veškerá ložiska a pečlivě je beze zbytku odstranit.

Počitejte s tím, že hledání kvalitního pracoviště budete muset věnovat čas a úsilí. Podle toho, kde žijete, se možná připravte i na to, že za lékařem a operací budete muset cestovat. A až najdete někoho, komu budete důvěřovat, je pravděpodobné, že si s ním před operací budete potřebovat sjednat více než jednu schůzku.

4. Pobavte se s ním o hormonální léčbě.

Většina lékařů, se kterými jsem se setkala, jako první řešení endometriózy nabízela hormony (buď antikoncepci, nebo silnější léčbu v podobě umělého přivození menopauzy). Lékaři vám často řeknou, že to je kromě operace jediný způsob, jak nemoc zvládat. Tady musím ještě jednou důrazně zopakovat, že to není pravda! Pravdou je, že jakmile se vám jednou dostanou ložiska endo do břišní dutiny na místa, kde nemají co pohledávat, sama od sebe nezmizí (proto operace). Což ale také znamená, že ani hormony s nimi nic neudělají.Hormonální léčba endometriózu deaktivuje, přestanete ovulovat, a tedy i menstruovat, čímž se potlačí nepříjemné projevy nemoci – tkáň bude méně zbytňovat, budete méně krvácet, a tudíž mít menší bolesti.

Hormonální léčba s sebou ale nese obrovské množství negativních dopadů. Naprosto naruší váš endokrinní systém, ve velké většině případů s sebou přináší množství nepříjemných vedlejších účinků(včetně zničeného trávicího traktu a neschopnosti vstřebávat živiny, nebo třeba depresí a úzkostí), a navíc, až jednou přestanete hormony brát, bude vaše tělo potřebovat dostatek času na to, aby se dostalo zpět do přirozené rovnováhy.

S hormony je navíc u endometriózy ještě jedna potíž. Zjistilo se totiž, je jakmile hormony obsahují i minimální množství estrogenu, mohou endometriózu ještě zhoršit.Endo je totiž nemoc na estrogenu závislá (samotná endometriální tkáň tento hormon také vylučuje) – čím více estrogenu, tím lépe se nemoci daří. I když např. antikoncepce projevy nemoci potlačí a vy máte pocit, že se nemoc zlepšuje, ve skutečnosti se nemoc může šířit dál, jen o tom nevíte.

Pochybuji, že s vaším lékařem bude na rozhovory tohoto typu prostor (pokud je váš doktor ochoten bavit se o tom, dejte mi vědět, ať ho můžu doporučit ostatním!). Pro a proti hormonální léčby si budete muset zhodnotit sama. Co ale můžete udělat, je zjistit si, zda lékař hormonální léčbu před nebo po operací vyžaduje, a případně mu dát najevo, že pro vás hormony nejsou přijatelnou alternativou.

5. Soustřeďte se na to, co můžete ovlivnit.

Ve chvíli, kdy už máte datum operace, je vhodné zaměřit síly na to, co opravdu můžete ovlivnit. Přiznejme si to, bojíme se toho všechny (o to víc, když máme všechno načteno a víme, jak komplikovaná operace je). Zde je tedy několik tipů, jak se konkrétně připravit a na co nezapomenout:

6. Domluvte si pooperační péči.

Počítejte s tím, že po operaci nebudete moct alespoň dva týdny normálně fungovat. Minimálně prvních několik dní budete potřebovat neustále někoho po ruce, a tak pokud například žijete sama, určitě si domluvte někoho, kdo s vámi těch pár dní bude a postará se o vás a nutný chod domácnosti. Počítejte také například s tím, že podle rozsahu nemoci nebudete moct čtyři týdny (a možná i déle) například zvedat a nosit těžší předměty, takže pomoc s nákupy možná budete potřebovat déle než dva týdny. (Možná to naopak nebude tak hrozné, ale je lepší počítat se všemi alternativami.)

7. Pročistěte stravu, ale zároveň neexperimentujte s ničím novým.

Tři týdny až měsíc před operací je vhodná chvíle pustit se z plných sil do přísnějšího stravovacího protokolu. Já se momentálně řídím upraveným paleo (po počáteční eliminaci teď vím, které potraviny mohu bez problémů pravidelně konzumovat, které si mohu dovolit občas a které mohu jen výjimečně).

V životě jsou chvíle, kdy může jít ozdravná dieta stranou a stojí to za to. Například narozeniny a oslavy.Ale jsou v něm i chvíle, kdy se vyplatí protokol dodržovat na sto procent. Já si dávám obzvlášť velký pozor například na služebních cestách, protože chci být v top kondici, a to poslední, co potřebuju, je přivodit si zažívací potíže a bolesti.

Před operací doporučuju držet se vašeho protokolu (například bez obilovin či mléčných výrobků) a navíc si odpustit dobroty, které byste si jinak dovolily (jinými slovy omezit cukr).Zajistíte tak tělu dostatečný prostor na přirozený a nenáročný detox. Tělo nebude zatíženo nadměrným množství těžko zpracovatelných látek a bude se moci po operaci stoprocentně pustit do hojení a regenerace. Navíc nezatížená játra si mnohem lépe poradí s detoxifikací po anestezii a velkými dávkami analgetik.Po anestezii člověk většinou musí počítat s bolestí hlavy či svalů, stejně tak jako obecně s nepříjemným pocitem omámenosti. Čím méně budou vaše játra zatížená, tím lépe se vaše tělo s dodatečnou zátěží při operaci vyrovná.

Ráda bych tady ale varovala před přehnanými kroky. Mohly byste si říct: „Když mám omezit cukr, tak rovnou najedu na nízkosacharidovou stravu a budu jíst maximálně 50 g sacharidů denně.“ To by byl rozhodně zajímavý pokus a já jsem ta první, kdo by vám jej schválil. Ale ne tři týdny před operací. Takovéto drastické zásahy organismus vyčerpávají, zvyšují míru stresu a tělo začne vylučovat více stresového hormonu kortizolu. Tím klade vyšší požadavky na nadledvinky a štítnou žlázu. Zkrátka, celá citlivá rovnováha vašeho organismu by se tím mohla narušit a vy byste se mohla dostat do situace, kdy půjdete na operaci a místo toho, abyste byla odpočatá a nabitá silami, budete vyčerpaná a vaše tělo nebude zvládat plnit základní procesy.

8. Dovolte si dostatek odpočinku a snižte sportovní zátěž.

To samé platí o fyzické zátěži a odpočinku. Pokud si pravidelně dáváte do těla a jste zvyklá pracovat na tom, abyste posouvala své fyzické limity, tři týdny až měsíc před operací by stálo za to zamyslet se nad tréninkovým plánem a trochu zvolnit.Fyzická aktivita je bezpochyby velmi prospěšná a já rozhodně neříkám, že se máte přestat hýbat. Jen nezařazujte příliš intenzívní tréninky (Mark Sisson například doporučuje jednou za čas tzv. breakthrough workout, kdy dáte tělu co proto, aby dostalo šok a posunulo se zase o kousek dál). Po takových trénincích potřebujete několik dní regenerace. Dopřejte tělu, aby střádalo síly, které bude nutně potřebovat. (Mluvím tady z vlastní zkušenosti, jsem „expert“ na snahu tělo dotlačit do fyzických výkonů, na které nění připravné. A to vůbec nemluvím o nějakém CrossFitu. Jen o tom, že je pro mě těžké smířit ses tím, že v tak dobré kondici, jak před několika lety, a mám tendenci snažit se dostat tam za každou cenu, což mi v důsledku jen ubližuje. Takže neopakujte mé chyby.)

Teď je ideální chvíle oprášit starou sestavu jógy, případně podívat se na seznam meditací, které jste si kdysi vyhledala a pak někam založila.

9. Přestaňte brát potravinové doplňky.

Až budete mluvit se svým lékařem, zeptejte se nejen na to, jaké léky musíte před operací přestat užívat, ale i jaké potravinové doplňky vám mohou uškodit.Léky jako např. aspirin mají vliv na srážlivost krve a před operací je potřeba přestat je brát. Vliv na srážlivost krve má ale například i rybí olej.Takže pokud berete omega-3, je vhodné jej sedm až deset dní před operací vysadit (konkrétní časový údaj zkonzultujte s lékařem). Určitě také vysaďte vitamín E. Vliv na anestezii mohou mít také některé bylinky a potravinové doplňky. Mohou také ovlivňovat účinnost analgetik. V článku na blogu LiveStrong se uvádí, že před operací je potřeba vyhnout se zázvoru, ženšenu, echinacei, třezalce či kozlíku lékařskému. Nezapomeňte se také zeptat vašeho lékaře, jak rychle po operaci můžete doplňky opět zařadit zpět.

10. Navařte si zásoby.

Podle toho, kdo se o vás po operaci bude starat, naplánujte, kolik si musíte dopředu navařit zásob. Počítejte s tím, že po operaci budete mít problémy se zažíváním. Částečně proto, že anestezie a analgetika vedou ke zpomalení trávení a mohou vést k zácpě. Částečně proto, že vaše břišní dutina bude stále extrémně bolavá a citlivá a plná střeva vám mohou způsobit ještě další bolesti.

Můj plán je takový, že ještě několik dní po operaci se budu řídit bezezbytkovou stravou (tzn. stravou bez vlákniny, která zahušťuje stolici) a spoléhat především na vodu z vývaru a svařený kokosový krém. Jestli vám nebude mít kdo vývar uvařit, nezapomeňte si jej připravit dopředu! A naplánujte, jaká další jídla budete po operaci chtít, co je pro vás dobře stravitelné a zároveň plné živin, vitamínů a minerálů. Čím více se budete před i po operaci držet svého ozdravného protokolu, tím lépe se s ní tělo bude vyrovnávat.

Poznámka: Při operaci endometriózy se dbá na to, aby měla pacientka před operací vyčištěná střeva (aby nemohlo dojít ke kontaminaci v případě odstraňování endo ze střev). Takže je velmi pravděpodobné, že vás čeká stejná příprava, jako např. před kolonoskopií – tedy čtyři dny bezezbytkové stravy (bez vlákniny) a laxativum večer předem. Mně se v rámci této přípravy osvědčilo zmíněné čtyři dny dát si detox v podobě vývarů, svařeného kokosového mléka s medem a čajů s medem a citrónem. Při dodržování autoimunitního protokolu mi stejně moc dalších možností nezbývalo. Z tohoto detoxu mám ale velmi pozitivní zkušenost! Tělo se přirozenou cestou začalo třetí den čistit samo, a tudíž ty dva litry laxativ večer předem nebyly nijak náročné. A navíc jsem přesvědčená, že díky tomuto přirozenému detoxu jsem neměla jediný problém po hodinové anestezii po endoskopiích. Probudila jsem se a během pěti minut mi bylo tak dobře, že bych byla schopná zvednout se a odejít po svých (což jsem taky za tři hodiny udělala). Ani mě netrápila tak často zmiňovaná bolest hlavy. Uvidíme, jak to bude po několikahodinové operaci endometriózy.

11. Nachystejte si tašku do nemocnice.

Až si budete chystat věci do nemocnice, nezapomeňte si sbalitpohodlné prádlo a noční košilis krátkým rukávem. Na cestu domů budete potřebovatvelmi volné kalhoty - počítejte s tím, že budete mít dost nafouklé břicho kvůli plynu, který se musí do dutiny břišní napumpovat, aby byla lépe přehledná. Můžete kvůli tomu několik týdnů před operací začít mazat břicho olejem, aby byla kůže pružnější (já používám 100% kokosový tělový olej). Dále si vezměte nazouvací papuče, vložky (uvidíte, jak moc je budete potřebovat), vlhké ubrousky a další věci, které vám pobyt v nemocnici co nejvíc zpříjemní (například ponožky, zapínací mikinu nebo vašeho oblíbeného plyšáka). Možná si s sebou budete chtít vzít imalou deku, abyste se po operaci mohla ještě přikrýt. Doporučuji také mít s sebouvlastní pití (například kokosovou vodu) a jídlo (například puding z kokosového krému, hrozny nebo borůvky), protože není možné spoléhat se na to, že nemocniční jídlo bude splňovat požadavky vaší bezalergenové stravy. Nevím jak vy, ale já to rozhodně nehodlám riskovat právě ve chvíli, kdy můj organismus bude vyčerpaný a zranitelný.

12. Nezanedbejte psychickou přípravu.

Toto je asi ta nejtěžší část.Neznám nikoho, kdo by se před operací nebál. Já to vidím tak, že mám dvě možnosti: buď ten strach potlačím, anebo s ním budu pracovat. Já samozřejmě volím tu druhou cestu, a tak se snažím soustředit se na to, že jsem udělala vše, co bylo v mých silách, abych si připravila ideální podmínky. Našla jsem si špičkové pracoviště, díky stravě a změnám životního stylu jsem se dostala zdravotně do mnohem lepší formy, než jsem byla před několika lety. Před operací jsem si dala opatrný detox, a tudíž je moje tělo připraveno lépe než kdy předtím.

Pokud meditujete, můžete zkusit zařadit pozitivní vizualizace anebo afirmace.

Ideální je také vymyslet si nějaký projekt, který po operaci, až vám bude dobře, zrealizujete. Něco, na co se budete těšit a z čeho budete mít radost. Abyste nemyslela pořád na operaci, napněte síly do svého projektu. Vymýšlejte, připravujte, nakupujte, chystejte. Může to být třeba plán na přesazení zahrádky (či nový design balkónu), může to být dovolená nebo výlet s rodinou, nový střih a barva vlasů nebo třeba nějaké netradiční setkání s kamarády... Operace najednou bude jen referenční bod, který sice stojí v cestě, ale který velmi brzy pomine a vy budete moci napnout veškeré síly do uzdravování a nových zítřků!

[1]Andrew C. Cook.Stop Endometriosis and Pelvic Pain: What Every Woman and Her Doctor Need to Know. Femsana Press, 2012

[2] Aubree Deimler.From Pain to Peace with Endo: Lessons Learned on the Road to Healing Endometriosis. eISBN: 9781483542546

Autor: Emma Hradecká | karma: 25.08 | přečteno: 8882 ×
Poslední články autora