Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

Tedy vlastně říkáte, že nejlepší zpracování obilí je vyrobit z něj pivo. Avšak raději z ječmene než z pšenice. :-)

1 0
možnosti
Foto

Asi nebudu jíst vůbec nic. Sice umřu, ale neonemocním.:-)

1 0
možnosti
Foto

:-):-):-) Jestli nemáte žádné zdravotní problémy, jezte to, co vám dělá dobře. Závidím pevný kořínek!

1 0
možnosti
JP

J36o57s42e43f 35P69o98t32r

29. 7. 2016 20:11

Paní autorko,

zapomněla jste uvést co jsou a kde vezmeme "čerstvé nezpracované potraviny" a to v takovém množství, abychom mohli žít..

Kromě toho aspoň v jedné větě nemluvíte pravdu (pokud záměrně nelžete) "mouka se bělí". Dělám v tomto oboru celý život a mohu vás ujistit, že fakt se mouka nebělí.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za informaci. To mě uklidňuje. Já čerpala info k článku z anglicky psaných zdrojů, v českém prostředí jsem to nekontrolovala. Ale teď zběžně jsem našla toto:

"Na rozdíl od mouky používané v řemeslných pekárnách, obsahuje většina mouky určené pro průmyslové pekárny některá z následujících aditiv, která mají obecně urychlit proces výroby chleba nebo napomáhat dosažení jednotné jakosti.

Bělicí prostředky

Univerzálním prostředkem používaným k bělení mouky je benzoylperoxid, který se aplikuje v množství maximálně 150 ppm.V závislosti na koncentraci benzoylperoxidu se původně krémová barva mouky mění postupně na bílou. Benzoylperoxid je nerozpustný ve vodě, nemá v mouce žádnou jinou funkci a se složkami mouky jinak nereaguje. Přidává se do mouky pouze ve mlýně."

http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=418&ch=13&typ=1&val=21083

Jestli to ale není pravda, tím líp. Jinak v zdroj v ang např. tady: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/03/26/The-Little-Known-Secrets-about-Bleached-Flour.aspx

Já sama obiloviny nejím kvůli intoleranci (působí mi dost velké problémy) a zatím přežívám (po změně stravy je mi mnohem lépe). Řekla bych, že čerstvé nezpracované potraviny tvoří tak v 85-90% mých nákupů. Pokud myslíte, že jich není dost pro celé lidstvo, tak to máte asi pravdu. Se změnou stravy ale začnou stejně asi spíš lidé, co mají zdravotní problémy. Jinak není žádný důvod.

0 0
možnosti
AG

A25l11e79x 40G20r27e21g28o85r

29. 7. 2016 13:03

Mýtus 2.

Vláknina je pro odírání střevní stěny velmi důležitá pro její čištění a tím ke zlepšení průchodu živin.

Jde jen o to, kolik jí je. Vzhledem k tomu, že většina ovoce a zeleniny obsahuje větší množství rozpustné vlákniny, která nemá na čištění střevní stěny ani na hustotu stolice žádný vliv potřebujeme dostat do těla i nerozpustnou vlákninu. Té navíc obsahují daleko více celozrnné mouky než vyčištěné. problémy s pšenicí v lidském traktu začaly až z nástupem čištěné mouky, kdy se pomleté slupky odstraňovaly. Do té doby to žádný problém nebyl. Jen jsme si jako lidstvo na tuto stravu prostě navyklo a nyní zjišťujeme, že to není správně.

Mýtus 3.

Celiakie je svým způsobem civilizační nemoc a je jedno, jde li o klasickou celiaki nebo jen o zvýšenou citlivost na lepek.Normálně zdravý člověk s lepkem nemá žádný problém.

Mýtus č. 4.

Všechny látky které uvádíte mimo lepku obsahuje téměř veškeré ovoce a zelenina . Je nefér to dávat za problém obilí , respektive jen pšenici.

Mýtus č.5

Nesmysl úplný.Celozrnné mouky jsou méně zpracovány než čištěné a tedy obsahují daleko více nerozpustné vlákniny, vitamínů a minerálů než čištěná mouka.

0 0
možnosti
AG

A66l42e71x 23G33r18e35g89o93r

29. 7. 2016 13:04

Mýtus č.6

Dříve se obilí mlelo samozřejmě stejně jako dnes, je to totiž nejjednodušší příprava potravin. Fermentace přišla o mnoho století později a zcela jistě to nebylo kvůli vámi zmiňované lepší stravitelnosti.

Mýtus č.7.

Kdybyste to nepokazila tou bio produkcí, které je stejný marketingový tahák peněz z kapes jako ten o nebezpečné a nezdravé pšenici a čerstvostí potravin,potom by byl pravdivý ale takhle zase demagogie. V zimním období je čerstvá zelenina a ovoce naprostá utopie a zdravá už vůbec ne. Pominu naše lokální uskladněné ovoce a zeleninu ale i zde strašlivě záleží na uskladnění a manipulaci v marketu.

Mýtus č.8

Ve vašem podání to zní jako nevařit a jen jíst syrovou stravu.

Mýtus č. 9

Intolerance nemusí být napořád ale tento problém je na několik takových blogů a není tak jednoduchý jak jej předkládáte.

0 0
možnosti
JC

Obiloviny udělaly z polozvířete homo sapiens člověka. Po zvládnutí pěstování obilovin nastal raketový vývoj primitivního predátora v dobyvatele vesmíru.

0 0
možnosti
Foto

Já mám informace takové, že mozek se homo sapiens zvětšoval právě do doby před zemědělskou revolucí (před asi 10 000 lety). V dnešní době existují důkazy o tom, že mozkové hmoty postupně u lidí zase ubývá. (Z knihy The Wahls Protocol, Terry Wahls, A Penguin Random House Company, 2014). Ale uvědomuju si, že názory na téma obilovin se liší.

0 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2031x
Jmenuji se Emma, vystudovala jsem obor Translatologie na UK v Praze a podařilo se mi splnit si svůj sen a získat místo tlumočnice v evropských institucích. Dlouhodobě bojuji se zdravotními problémy (byla mi diagnostikována endometrióza a adenomyóza), od ženských potíží po potravinové intolerance. Rozhodla jsem se vyzbrojit řadou informací (převážně ze zahraničních zdrojů) a o informace a svou osobní cestu se podělit. Pokud vás zajímá alternativní přístup k ženskému zdraví (a zdraví obecně), výživa, sport, či meditace, jsem tu pro vás. Recepty  a zajímavosti o potravinách zveřejňuji na svém osobním blogu Good Vibes Huntress. Příjemné čtení!

Seznam rubrik